Onderzoek “Dorpskatten Schiermonnikoog” gaat van start

16 oktober 2024 – We zijn deze maand begonnen met onderzoek naar huiskatten in het dorp Schiermonnikoog op het gelijknamige eiland. We hebben hierbij hulp van een student Diermanagement. Het onderzoek voeren we uit in opdracht van en met financiering van Nationaal Park Schiermonnikoog. Het doel van ons onderzoek is om te weten te komen hoeveel zwerfkatten en huiskatten met eigenaar er in het dorp zijn. Een ander doel is om te peilen hoe bewoners staan tegenover het nemen van predatiebeperkende maatregelen, zoals het deels of geheel binnenhouden van huiskatten.

Het onderzoek kan helpen bij het verder zwerfkattenvrij maken (en houden) van het eiland. De zwerfkatten buiten het dorp worden namelijk sinds ongeveer twee jaar weggevangen en overgebracht naar het vasteland. Dit wegvangproject is van Nationaal Park Schiermonnikoog, uitgevoerd door Natuurmonumenten, de lokale Vogelwacht, Stichting Zwerfkatten Nederland en de Rijksuniversiteit Groningen.

Er zijn sinds de start van het wegvangproject ongeveer 75 verwilderde katten afgevangen. Deze verwilderde katten aten jaarlijks een aanzienlijk deel van de broedvogels op. Dat de verwilderde katten worden weggevangen, is daarom goed nieuws. Helaas zijn er op de wildcamera’s in het Nationaal Park af en toe nieuwe katten te zien. Zijn die katten afkomstig uit het dorp? Hoeveel katten zijn er eigenlijk in het dorp? Zijn die allemaal geneutraliseerd of krijgen die nog nestjes? Dit en meer gaan we dus onderzoeken. Ook we peilen hoe de eilanders denken over maatregelen om predatie te beperken.

Schiermonnikoog is een geschikte proeftuin om onderzoek te doen, omdat het een klein eiland is. In het dorp Schiermonnikoog wonen maar ongeveer 500 huishoudens. Het onderzoek kan uitwijzen waar de kansen en beperkingen liggen voor het beperken van predatie door zwerf- en gehouden katten. Ook kunnen de uitkomsten het wegvangproject verder helpen. Ons onderzoek wordt in maart 2025 afgerond.