De kat de bel aanbinden?

5 januari 2024 – De gemeente Amsterdam gaat kattenbezitters vragen om de kat een belletje of felgekleurd kraagje om te doen, om daarmee vogels te beschermen tegen predatie.

Het is een goede eerste stap, want huiskatten met een belletje of kraagje om doden minder dieren dan huiskatten zonder belletje. Deze middelen zijn echter niet 100% effectief, want een kat leert sluipen zonder dat het belletje rinkelt en een slabbetje wordt niet altijd op tijd gezien door het prooidier. Zie hier het verhaal van een kattenbaasje dat haar huiskat een bel ombond, maar waarvan de kat na enige tijd weer thuiskwam met gedode vogels. In de broedtijd helpen de middelen bovendien niet tegen het doden van kuikens door loslopende katten. Tot slot helpen de middelen niet tegen verstoring van dieren in de natuur door passerende huiskatten.

Een wetenschappelijk artikel over het aanbinden van belletjes bij huiskatten is hier te vinden. Daaruit blijkt dat katten met een belletje of een elektronisch apparaatje een derde tot de helft minder prooien maken. Als alle katteneigenaren in Amsterdam en in heel Nederland de kat een bel zouden ombinden, dan zou dat een groot verschil maken. Tegelijkertijd zouden katten nog steeds grote aantallen dieren doden, omdat de helft van een enorm aantal prooidieren nog steeds een groot aantal prooidieren is. Volgens het NRC (“NRC checkt”) worden er meer dan 16 miljoen vogels per jaar in Nederland door katten gedood.