23 september 2022
Gisteren was op SBS6 een uitzending van de Rijdende Rechter met mr Frank Visser te zien. Een Haags echtpaar sleepte de buren voor de burgerlijk rechter vanwege de overlast van een loslopende huiskat in de tuin. De huiskat genaamd “Giovanni ” doodde vissen en een kip van het klagende stel. Het oordeel van de rechter: de overlast was zo ernstig dat de overlast onwettig was. De kattenbaasjes moesten de kat wegdoen. Wat betekent deze uitspraak voor de strijd tegen loslopende huiskatten?
Het korte antwoord is: weinig. De uitspraak is gedaan op grond van artikel 5:37 van het Burgerlijk wetboek. Dit artikel verbiedt burgers om “ernstige hinder” voor andere burgers te veroorzaken. Alleen burgers die ernstige overlast van loslopende huiskatten kunnen bewijzen en naar de rechter stappen hebben iets aan de uitspraak. Dit betekent ook dat als een huiskat geen ernstige overlast veroorzaakt, deze volgens het burgerlijk recht gewoon door de Nederlandse tuinen mag blijven rondstruinen. Zie bijvoorbeeld deze rechterlijke uitspraak. Bovendien worden wilde dieren niet door het burgerlijk recht beschermd tegen loslopende huiskatten.
Voor een einde aan het massaal loslopen van huiskatten en de bescherming van wilde dieren valt van de Rijdende Rechter niets te verwachten. Daarvoor is een beroep op natuurbeschermingsrecht bij de bestuursrechter de juiste route. Dat is precies de weg die Stichting Huiskat Thuiskat bewandelt. Wordt vervolgd!